Makatın iç
yüzeyindeki yüzeysel yırtıklara makat çatlağı (anal fissür) denilmektedir.
Anal Fissür Nedenleri Nelerdir?
Makat çatlağı, anüs yüzeyinin dışkı ya da diğer sebeplerden dolayı oluşan gerilme ile yırtımasıdır.
Kabızlık, kıvamı sert, katı dışkılar anal fissüre yol açabilmektedirler. Ancak, sık ve sıvı kıvamlı
dışkılamalar da anal fissüre neden olabilmektedir. Anal sfinkterleri daha gerin olan hastalarda makat
çatlağı oluşum ihtimali artmaktadır. Makat çatlağına inflamatuvar barsak hastalıkları, çeşitli
enfeksiyonlar ve bazı kanserler de neden olabilmektedir.
• Dışkılama sırasında şiddeti artan, keskin ağrıdır. Hastalar tarafından çoğunlukla “ Sanki sivri bir cisim tarafından tahrip ediliyor” hissine sahip olduklarını belirtmektedirler.
• Ağrı dışkılama sonrası belirli bir süre devam ederek gittikçe azalmaktadırlar.
• Hastalar ağrıdan kaçınmak amacıyla tuvalete gitmekten çekinirler. Böylece dışkı kıvamı daha sert olacak, bir sonraki dışkılama daha ağrılı geçecektir. Hastalık bir kısır döngüye girecektir.
• Dışkılama sırasında parlak kırmızı renkte kanama
• Makat çatlağının dış yüzeyinde ciltte kabarıklık saptanabilmektedir.
Bekçi pili denilen bu kabartı hastalar tarafından hemoroid (basur) olarak değerlendirilebilmektedir. Makattaki her şişliğin hemoroid olmadığı hatırlanmalı. Hastalar mutlaka alanında yetkin bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmelidir.
Anal botoks, ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda ilk tedavi seçeneğimizdir.
Gerekli olduğu durumlarda diğer cerrahi tedaviler de planlanmaktadır.
Anal fissürde fizik muayene çok önemlidir. Diğer makat hastalıklarını dışlamak, sfinkter dediğimiz makatın kasılmasını sağlayan kasın değerlendirilmesi çok önemlidir. Cerrahi tedaviye giden yolda hastadan öğrendiklerimiz ve yaptığımız fizik muayene ile, hasta ile tedavi planlamasını yapıyoruz.
Makatın iç kısmında salga bezleri bulunur. Bu salgı bezlerinde meydana gelen tıkanıklıklar veya enfeksiyon sonucu makat ile cilt arasında anormal bir yol adeta bir patika oluşur. Bu yol cilde açılır ve ciltteki açıklıktan sıvı, dışkı gelişi meydana gelebilir.
Anal fistül hastalığında özellikle makat apsesi oluşması durumunda makatta şişlik olabilir. Makattaki her şişliğin hemoroid olmadığı hatırlanmalı. Hastalar mutlaka alanında yetkin bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmelidir.
Anal fistülün tedavisi cerrahidir.
Tedavi seçeneklerini oluşturmaktadır.
Anal fistülde fizik muayene çok önemlidir. Diğer makat hastalıklarını dışlamak, sfinkter dediğimiz makatın kasılmasını sağlayan kasın değerlendirilmesi çok önemlidir. Anal fistül tanısının koyulmasında bazı durumlarda Magnetik Rezonans Görüntüleme (MR) tetkiki kullanılmaktadır. Cerrahi tedaviye giden yolda hastadan öğrendiklerimiz ve yaptığımız fizik muayene ile, hasta ile tedavi planlamasını yapıyoruz.
Makatın iç yüzeyinde damar yastıkçıkları bulunmaktadır. Bunlara hemoroid denilmektedir. Bu damarlarda meydana gelen tıkanıklık meydana gelmesi sonucu bu yastıkçıklarda şişme meydana gelir.
Makattaki her şişliğin hemoroid olmadığı hatırlanmalı. Hastalar mutlaka alanında yetkin bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmelidir.
Hemoroidin derecesine göre tedavi seçenekleri bulunur.
Cerrahi tedavi yöntemleri:
Hemoroid pakesinin çıkarılması
Lazer
Longo ameliyatı
Bant ligasyon yöntemidir
Hemoroidde fizik muayene çok önemlidir. Diğer makat hastalıklarını dışlamak, sfinkter dediğimiz makatın kasılmasını sağlayan kasın değerlendirilmesi çok önemlidir. Cerrahi tedaviye giden yolda hastadan öğrendiklerimiz ve yaptığımız fizik muayene ile, hasta ile tedavi planlamasını yapıyoruz.
Müşterilerimize değer veriyoruz. Mesai saatleri içinde bizi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.
Sahil, Op. Dr. Emre Özoran, Özel Aktif Hastanesi, İzmit Yalova Yolu, Çiftlikköy/Yalova, Türkiye
Bugün açık | 09:00 – 12:00 |
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.